Ei bine, am învățat să deținem o perie (și, uneori, o rolă) chiar și atunci când am făcut primii pași. Adevărat, pereții vopsiți cu ulei, alchidici sau chiar vopsele purtătoare de apă, de aceeași culoare, par adesea “nerăbdători”. Pentru o cabană temporară pentru weekend, poate că o astfel de culoare este suficientă. Dar pentru viață și recreere (într-un apartament, în țară sau în propria casă), este preferabilă o acoperire mai complexă: cu semitone și texturi. Pentru astfel de cazuri există vopsele cu efecte decorative. Pentru aceasta, baza este îmbogățită cu aditivi speciali, ceea ce privează uniformitatea vopselei aplicate. În mod tipic, vânzarea de vopsele decorative este angajată în aceleași companii ca tencuielile decorative. Producătorii străini, încercând să sublinieze proprietățile unice ale compozițiilor, le pot numi “finisare”, “bază”, fără a specifica vopseaua sau tencuiala. În acest sens, există adesea o anumită confuzie între tencuieli și vopsele în vânzare. De exemplu, există vopsele imitând impecabil tencuiala. În general, vopseaua decorativă nu este la fel de durabilă, nu are efect de izolare termică și fonică, deoarece stratul pe care se formează pe perete este mai subțire. Dar se poate aplica rapid, fără a se aplica mișcările potrivite, ca în cazul tencuielilor decorative. Erorile produse în timpul aplicării vopselei pot fi de obicei corectate. În plus, vopseaua decorativă usucă mai rapid tencuiala. Există o serie de considerente economice. De exemplu, consumul de vopsea este semnificativ mai mic decât cel al tencuielii. Este convenabil din punct de vedere al transportului și al cheltuielilor financiare. Dacă consumul de tencuială decorativă variază în intervalul 500-800 gr pe metru pătrat. m, consumul de vopsea – 200-250 gr pe aceeași zonă.

Vopselele decorative nu sunt doar culori

Prin urmare, atunci când alegeți o acoperire, acordați atenție caracteristicilor sale:

Gradul de acoperire, depinde de faptul dacă vopseaua va ascunde baza pe care va fi aplicată. Compușii de lăsare sunt translucenți, acoperind compoziții – vor închide baza;
Matte-glossiness: matte ascunde defectele de suprafață mai bine, lucios – sporesc vizual spațiul;
Texturat – vopsea texturată mai bine defecte de mască decât netedă.

Durata de funcționare depinde de următoarele caracteristici:

Rezistență la spălare și abraziune. Proprietățile vopselelor reflectă numărul de curățare care se poate face în raport cu această vopsea. De exemplu, vopselele rezistente la umiditate rezistă la aproximativ 5.000 de curățări, rezistente la abraziune uscată – 1.000;
Aderența reflectă capacitatea de aderare a vopselei la bază și, prin urmare, cât timp va rămâne bine pe suprafață;

În plus, vopseaua poate avea proprietăți antifungice dacă conține aditivi antifungici și antiseptici. Acestea intervin în dezvoltarea microflorei pe suprafața vopselei.

Doar după ce toate caracteristicile principale sunt clarificate, procedați la alegerea umbrelor.

Culoarea vopselei cu efecte decorative trebuie aleasă cu suficientă atenție. Amintiți-vă că combinațiile de calm, non-contrast sau monocrom sunt bine percepute în orice cantitate, chiar dacă acoperă toate pereții. Accenturile necesare în interior pot fi aranjate cu ajutorul elementelor de mobilier, decor, lămpi sau textile (perdele, lenjerii de pat). Dacă a fost acordată atenție vopselei de culori strălucitoare, combinații de mozaic contrastante, efecte extravagante, este mai bine să folosiți vopseaua decorativă pentru unul sau două pereți sau fragmente individuale pe perete. Ar trebui să existe zone monotone unde ochiul se va odihni. În combinație cu o acoperire neutră, aceste culori nu vor supraîncărca viziunea sau ar părea prea dure. Utilizați combinații active și luminoase pentru zonele pass-through în birou. Destul de armonios, ele pot arăta în zone cu umiditate ridicată (baie, toaletă). Amintiți-vă că pereții luminoși reduc vizibil camera. Dar, cu ajutorul inserturilor competente, vopsite cu vopsea decorativă, puteți schimba vizual configurația camerei: “extindeți” camera, “ridicați tavanul” sau reduceți peretele este prea lung și creșteți scurt.

A face o îmbinare de calitate între vopselele de două culori este destul de dificilă. Una dintre cele mai practice soluții este folosirea turnărilor decorative. Ele sunt întărite în colțurile camerei, dacă fac ziduri de diferite culori. Dacă îmbinarea vopselelor se află pe același perete, este posibilă divizarea peretelui în părțile superioare și inferioare cu ajutorul turnării. Sau faceți un fel de cadru pentru imagine și puneți un element decorativ în interiorul acestui cadru.

Aplicarea vopselei decorative

Pentru diferite vopsele decorative, pereții sunt pregătiți în moduri diferite. Acestea sunt curățate de murdărie și reziduuri ale stratului vechi. Dar nevoia de amorsare sau de tratament abraziv depinde de gradul de adeziune a peretelui. Detaliile aplicației și ale instrumentelor necesare depind de compoziția specială.

Ce efecte decorative poți crea cu vopsea decorativă?

Suprafață multicoloră (mozaic) – constă din mai multe culori, dintre care unul este baza, restul fiind aditivi din material plastic. Diferitele culori nu se amestecă și nu se creează o bază multi-color.

Suprafața veche – poate arăta diferită. Cu ajutorul vopselelor decorative se creează o imitație a zidurilor antice – cu o suprafață zdrobită, pereții cu resturile de aurire, “pânză crăpată”.

Suprafața metalică – vopseaua creează un fel de interior futurist în stilul hi-tech. Prin urmare, este adesea folosit fragmentar. De obicei, o paletă de culori include metal, aur, argint, cupru.

Suprafața de mătase – adaosul de “rumeguș” polimeric perlețitor poate crea un efect de mătase pe perete.

Suprafețe naturale – de obicei, create prin textura. Compoziția vopselei poate fi mică particule naturale de cochilii, nisip, pietricele sau alte incluziuni minerale. În funcție de culoarea aleasă, aceeași textura creează asociații diferite: nisip dune, mare, furtună de zăpadă.

Gama de vopsele decorative este în continuă expansiune, apar noi texturi, se creează noi efecte. De exemplu, acasă puteți să vă creați propriile lumini nordice. Este suficient să folosiți vopseaua cu efectul luminilor nordice.