1. Curățarea pereților.

Sunt câteva tehnici pe care ar trebui să le urmezi când îți cureți pereții. Ele depind de tipul de vopsea pe care ai folosit-o și de textura peretelui. Ai grijă în timpul curățării să nu freci prea tare pentru că ai putea crea o pată sau să iei textura peretelui. Folosește apă și un burete/prosop de hârtie curat. De asemenea poți adăuga și lichid de spălat vase pentru petele mai proeminente.

2. Curățarea petelor.

Una dintre cele mai mari probleme în acest sens este generată de petele create de copiii tăi sau cele create accidental, ele pot fi ori pe bază de apa ori pe bază grăsimi. Pentru cele pe bază de apă poți folosi o cârpă umedă pentru înlăturarea lor, pentru cele pe bază de grăsimi cum ar fi pete de ruj, creioane colorate, ulei de gătit, te poți folosi de detergentul de spălat vase.

3. Aspiră pereții din când în când.

Pentru a le păstra un aspect proaspăt, aspiră pereții folosind o perie moale atașată, nu o face foarte des totuși, decât dacă modelul peretelui este de așa natură încât să rețină praful (pereții cu diferite modele sau tencuieli decorative).

4. Folosește vopsea lavabilă.

Pentru o menținere în stare bună a pereților pe o perioada îndelungată, folosește vopseaua lavabilă, poate părea mai scumpă decât cea obișnuita, însă pe termen lung economisești timp și bani. Are o rezistență mai mare la curățare/frecare, curățarea se face mai ușor și are o rezistență mai mare la diferite șocuri mecanice (cu toate acestea, îți recomandăm oricând să ai grija să nu plasezi mobila prea aproape de pereți, iar dacă o faci, să folosești materiale moi și care să nu lase urme la presiune, pentru a-i acoperi colțurile).

5. Scurgerile în perete.

Este important să observi și să repari, atunci când este cazul, toate sursele care pot crea scurgeri de apa în perete, de obicei acestea fiind principala cauză pentru care se strică zugrăveala sau aspectul pereților în general.

Alte sfaturi utile:

Fii mereu atent la zgârieturi, crăpături sau denivelări pentru a le putea retușa la timp. Curăță pereții bine înainte de revopsire. Dacă locuiești la casă: nu planta copaci în imediata vecinatate a pereților exteriori. Ai grijă să aranjezi terenul pentru a lăsa apa să circule și nu o lăsa să se scurgă lângă perete și să rămână acolo. Hidroizolează-ți pereții pentru a nu avea neplăceri cu igrasia și mucegaiul.